Quercus cerris (Saçlı meşe)

derleyen:

Tanımı

40 metre büyüyebilir. Gövde çapı 2 metreyi bulur. Gövde koyu gri renklidir ve derince çizgilidir. Olgun ağaçların kabuk çatlakları genellikle turuncu renklidir. Yapraklar parlak, 7 ila 14 cm uzunluğunda ve 3 ila 5 cm genişliğindedir. Bunların her bir tarafında 6 ila 12 arası üçgensi lob bulunur, lob düzeni değişkendir. Filiz tomurcukları yumuşak tüylerle kaplıdır. Yaprakların lob uçları kıllıdır. Palamudu 18 ayda olgunlaşır. Palamutlar eylül ve ekim aylarında görülür. Çiçekler tek evciklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Ormanlık alanlarda ve çoğunlukla diğer meşe türleriyle karışık biçiminde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde saçlı meşe ve türk meşesi adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Meşe ağaçları için kullanılan Latince orijinli bir kelimedir. Tür adı Berberice meşe anlamına gelir. Tür olasılıkla Avrupa’ya mağrip üzerinden taşınmıştır.

Gıda

Tohumlar pişirilerek tüketilebilir. Ayrıca toz haline getirilerek ekmek yapımında kullanılır. Tohumları öğütülerek kahve gibi içilir.

Tıp

Ağacın ürettiği galler kuvvetli büzücü, hemoraj, kronik ishal, dizanteri tedavisinde kullanılabilir.

Fotoğrafları