Piptatherum coerulescens (Gök pirinçotu)

derleyen:

Tanımı

50 ila 80 cm büyüyebilir. Gövde 3 ila 4 düğümlüdür. Yaprak kılıfı pürüzlü; dil 4 ila 8 mm uzunluğunda, küt ila sivridir. Yaprak ayası düz ya da içe doğru kıvrık, 4 mm genişliğinde, alt yüzeyi pürüzlü ya da kısaca ülgerlidir. Bileşik salkım gevşek, 8 ila 15 cm uzunluğunda, dallar dik yükselici ila yayılıcı, tek ya da çift ve pürüzlüdür. Başakçık mızraksıdır. Dışkavuz 6 ila 8 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yamaç, kayalık bölgeler, ormanlık alanlar ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. Körfez ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Örnek görsel Krzysztof Ziarnek’in izni ile kullanılmıştır. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde gök pirinçotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sarkık başak anlamına gelir. Cinsin çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Tür adı Latince mavi anlamına gelir. Türün dışkavuz yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “Glumae subaequales, apice membranaceae, acutae, conexae, basi coeruleae” olarak belirtilmiştir.