Minuartia hamata (Koru otu)

derleyen:

Özet

Minuartia hamata (Koru otu) genelde kumlu topraklarda görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Minuartia

Tıstısotu

Tanımı

Minuartia hamata (Koru otu) genellikle 5 ila 15 cm büyüyebilen bir bitkidir. Tek yıllıktır. Küçük ve sağlam yapılıdır. Gövde genellikle tabandan itibaren dallıdır. Yapraklar şeritsi kıllı ve 3 ila 5 damarlıdır. Çiçek kurulu oldukça yoğundur ve küresel kümeler halindedir. Bırahteler çıplaktır. Çiçekler sapsızdır. Çanak yapraklar 3,5 ila 4 mm uzunluğunda, şeritsi mızraksıdır. Kapsül tek tohumludur. Tohumlar soluk saman renklidir. Güneşli bölgeleri ve kumlu toprakları tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasından Kazakistan’a kadar olan bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Kumlu bölgelerde görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Başiskele ve Karamürsel ilçelerinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Türkçe adı

Dilimizde koruotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 1693-1768 yılları arasında yaşamış Katalan bitki bilimci Juan Minuart’a adanmıştır. Avrupa ve kuzey Afrika’yı kapsayan bitki gezilerine çıkmış ve çok sayıda bitki örneği toplamıştır. Linnaeus ile de yakın arkadaş olan Minuart’ın, bitki bilim alanına yaptığı katkılar nedeniyle adı ölümsüzleştirilmiştir. Bitkinin Türkçe adı olan tıstıs ile ilgili detaya ulaşamadık. Çıkardığı ses nedeniyle haziran böceği (Polyphylla fullo) ülkemizde tıstıs böceği olarak da bilinir. Belki bitkiler de rüzgarda benzer bir ses çıkarıyordur. Tür adı Latince çengelli anlamına gelir ve açık bir şekilde türün çanak yapısına işaret eder.