Linaria chalepensis (Halep nevruzotu)

derleyen:

Tanımı

12 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde diktir. Verimsiz sürgünlerin yaprakları karşılıklı ya da halkavi dizilişli ve ters yumurtamsı eliptiktir. Çiçekli gövdelerin yaprakları şeritsi ila mızraksı şeritsi, en alttakiler karşılıklı ya da halkavi dizilişli, ters yumurtamsı eliptik, 2 ila 4 cm uzunluğunda ve 1 ila 3 mm genişliğindedir. Salkım gevşektir. Çanak lobları şeritsi, çıplak, sivri, yayık, ancak meyve zamanı daha uzun ve diktir. Taç beyaz renkli, 5 ila 7 mm uzunluğunda, mahmuz bizsi ve alta kıvrıktır. Kapsül dairesel ve 4 ila 5 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Makilik, kayalık yamaçlar, tahrip edilmiş araziler ve tarlalarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde halep nevruzotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince Linum’a benziyor anlamına gelir. Cinsin yaprakları yüzeysel olarak Linum (keten) yapraklarına benzer. Türkçe yaygın adı olan nevruz genellikle Iris (süsen) türleri için kullanılır ve süsenler çoğunlukla nevruz zamanı çiçek açarlar. Gelgelelim Linaria cinsi için bunu söylemek mümkün değildir. Cins yaygın olarak kurbağa keteni olarak bilinir. Bitkiler bubo adı verilen lenf bezlerinin şişmesi vakalarında kullanılırdı. Bubo kelimesi, yanlışlıkla kurbağa anlamına gelen bufo kelimesi karıştırılmıştır. Hatta hasta kurbağaların kendilerini tedavi etmek için bu bitkileri kullandıkları söylentisi bile çıkmıştır. Tür adı Latince Halep anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder.

Fotoğrafları