Lathyrus annuus (Dağdırılcası)

derleyen:

Tanımı

20 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde kanatlıdır. Yaprakçıklar tek çift, şeritsi mızraksı ya da şeritsi, 60 ila 140 mm uzunluğunda ve 2 ila 19 m genişliğindedir. Kulakçık bizsi ve neredeyse ok başlıdır. Çiçek kurulu 1 ila 6 çiçeklidir. Çanak 5 ila 7 mm uzunluğundadır ve dişleri üçgensi mızraksı sipsivridir. Taç açık sarı ila turuncu renkli ve 12 ila 15 mm uzunluğundadır. Meyve şeritsi dikdörtgensi ve 5 ila 7 cm uzunluğundadır. Meyve 6 ila 8 arası sayıda tohum bulundurur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kafkasya ve Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Nemli çayırlar, kayalık bölgeler ve çalılıklarda görülür. İzmit ve Karamürsel ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde dağdırılcası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çok tutkulu anlamına gelir. İlk defa Theophrastus tarafından kullanılmıştır ve cinse bağlı bazı türlerin afrodizyak oldukların yönündeki inanışa işaret eder. Cinsin Türkçe adı mürdümük Farsça kökenlidir ve olasılıkla mercimek için kullanılmıştır. Bu kelime ayrıca Farsçada gözbebeği anlamına gelir, mercimek tohumları ile gözbebeği arasında yüzeysel bir benzerlik mevcuttur. Tür adı Latince tek yıllık anlamına gelir. Türün tek yıllık olan yaşam döngüsüne işaret eder.

Fotoğrafları