Aubrieta ekimii (Kocaeli obrizyası)

derleyen:

Özet

Aubrieta ekimii (Kocaeli obrizyası) kayalık alanlarda görülen, nesli tehdit alında olan ve Kocaeli’ne özgü endemik bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Aubrieta

Obrizya

Tanımı

Aubrieta ekimii (Kocaeli obrizyası) çiçekli gövdeleri genellikle 1 ila 2 cm uzunluğunda ve incedir. Taban yaprakları kaşıksı, kaşıksı ila ters mızraksı ve kenarları düz, nadiren baklavamsı ve her tarafından tek tırtıklıdır. Bunlar 7 ila 15 mm uzunluğunda ve 2 ila 5 mm genişliğindedir. Yaprakların genelde iki yüzeyi de tüysüzdür. Gövde yaprakları ters mızraksı, eliptik ya da baklavamsı, 10 ila 20 mm uzunluğunda ve 5 ila 7 mm genişliğindedir. Salkım 2 ila 4 çiçeklidir. Çanak yapraklar dikdörtgensi, 6,5 ila 9 mm uzunluğunda ve tüylüdür. İç çanak yapraklar keseciklidir. Meyveler mayıs ve haziran aylarında olgunlaşır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Kocaeli’de yayılış gösterir. [Harita] Kayalık yamaçlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 400 ila 500 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kocaeli obrizyası adı ile bilinmektedir. Bitki için halihazırda önerilmiş resmî bir Türkçe isim mevcut değildir.

Etimoloji

Cins 1665 – 3 Aralık 1742 yılları arasında yaşamış Fransız bitki bilim ressamı Claude Aubriet’a, tür İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Türk bitki bilimci Tuna Ekim’e adanmıştır.

Fotoğrafları