Atriplex patula (Mızraklıca)

derleyen:

Özet

Atriplex patula (Mızraklıca) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve erken dönemde tüketilebilen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Amaranthaceae

Horozibiğigiller

Atriplex

Unluca

Tanımı

Atriplex patula (Mızraklıca) tek yıllık, 50 ila 80 cm boylanan, yayılıcı ya da dik, uzun dallı ve zayıfça pullu ya da çıplak bir bitkidir. Yapraklar çoğunlukla almaşlı dizilişli, 3 ila 14 cm uzunluğunda, 1 ila 6 cm genişliğinde, mızraksı, uzatılmış-yumurtamsı ya da üçgensi, kenarları düz ya da dişli ve eğer dişli en alttaki diş sıklıkla lob gibidir. Çiçek salkımı gevşek, uzun dallı ve terminaldir. İkincil bırahte 3 ila 7 mm uzunluğunda, 2 ila 6 mm genişliğinde, üçgensi, üç loblu ve kenarı düz ya da dişlidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Uzakdoğu hariç kuzey yarımkürenin tamamında görülür ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yol kenarı, tarlalarda ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde mızraklıca ve kara pazı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca beslenmeyen anlamına gelir. Bitkilerin zor habitat koşullarında (örneğin kurak çöller) hayatta kalmalarına işaret eder. Kocaeli’de görülen üç tür de tuzcul ortamlara adapte olmuştur. Dilimizdeki unluca kelimesinin etimolojisi ile ilgili detaya ulaşamadık. Atriplex halimus gibi türlerin üzerlerine un serpilmiş gibi bir görünümü vardır ve belki de atıf bu yöndedir. Tür adı Latince yayılan/uzatılan anlamına gelir. Açık bir şekilde türün gövde yapısına dikkat çekmektedir. Özgün tanımda bu “caule herbaceo patulo” cümlesi ile belirtilmiştir.

Gıda

Genç sürgün ve yapraklar pişirilerek tüketilmektedir. Ispanak ikamesi olarak kullanılmıştır.

Dikkat

Fotoğrafları