Asplenium adiantum-nigrum (Kara saçakotu)

derleyen:

Tanımı

Kalın, 10 ila 25 cm uzayan üçgensi fırontlar birkaç alt bölüme ayrılır. Kırmızımsı yeşil saplar görülür. Yaprağın ana sapı parlak ve hafifçe tüylüdür. Alt taraftaki sapların kahverengi rengi ayırt edici özelliğidir. Gölgeli yerleri tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Afrika, Avrupa ve Avrasya’da yayılış gösterir ancak kuzey Amerika’dan da doğal popülasyonlar bildirilmiştir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Kayalık, duvarlar ve dere kenarlarında görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Sporlar haziran ve ekim ayları arasında olgunlaşır. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kara saçakotu, baldırıkara, bağrıkara ve kara baldır adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca dalak otu anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin yaprakları dalağa benzer ve bu nedenle dalakla ilgili sorunlara iyi geleceğine inanılırdı. Tür adı Latince siyah Adiantum anlamına gelir. Adiantum (baldırıkara) başka bir eğreltiotu cinsidir ve benzerliğe işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Adiantum nigrum officinarum”dur.

Tıp

İdrar söktürücü, müshil ve göz ağrısı gidericidir. Sarılık, oftalmi ve dalak hastalıklarını tedavi etmek için dahili olarak alınır. Yaprakları kaynatılarak balgam söktürücü olarak kullanılır. Bu aynı zamanda kadınların adet dönemlerinde kullanılabilir.

Bilgi

Kaynatılarak saç yıkamak için kullanılır.

Fotoğrafları