Acer (Akçaağaç)

Tanımı

Çoğunlukla yaprak dökücü, 10 ila 45 metre boylanabilen ağaç ya da 10 metreden düşük uzunluğa sahip çalılardan oluşan bir cinstir. Yapraklar karşlıklı dizilişli, saplı, elsi loblu ya da zaman zaman bölünmemiş ya teleksidir. Çiçekler yeşil, sarı, turuncu ya da kırmızı renkli ve çok simetrilidir. Erken dönemde çiçek açmaları nedeniyle arılar için önemli bir besin kaynağıdırlar. Meyve kanatlı fındık (samara) formundadır. Cins büyük ölçüde kuzey yarımküreye özgüdür. Kanada’nın bayrağında bir akçaağaç yaprağı bulunur. Akçaağaçlar yapraklarının güz mevsiminde büründüğü renkleri ile meşhurdur.

Etimoloji

Cins adı Latince keskin anlamına gelir. Cinse bağlı ağaçların mızrak yapımında kullanılmasına, ayrıca yaprak biçimine işaret eder.

Tarihi

Akçağaç, ıhlamurla hemen hemen aynı boydadır. Ahşabı dolap yapımında kullanılır. Çok sayıda türü vardır, ahşabının beyazlığı ile dikkat çeken Galya akçaağacı adıyla bilinir. Başka bir tür, her yöne uzanan dalgalı beneklerle kaplıdır. Bu benekler tavus kuyruğundaki beneklere benzer ve bu yüzden adı tavus akçaağacıdır. Diğer bir türe de crassivenium (kalın damarlı) denir. Ova akçaağacı glinon olarak bilinir. Dağ akçaağacının ahşabı alacalı ve serttir. Zygia’nın ahşabı kırmızıdır ve kolayca parçalanır, buna da carpinus (Carpinus betulus) denir. PL 16-26.

Kocaeli’ndeki türler

Acer buergerianum

Acer buergerianum

Üçdişli akçaağaç

Acer pseudoplatanus

Acer pseudoplatanus

Dağ akçaağacı

Acer platanoides

Acer platanoides

Çınar yapraklı akçaağaç

Acer campestre

Acer campestre

Ova akçaağacı

Acer negundo

Acer negundo

İsfendan

Acer palmatum subsp. matsumurae

Acer palmatum subsp. matsumurae

Japon akçaağacı