Gentianaceae (Gentiyangiller)

Özet

Gentianaceae (Gentiyangiller) bazı türleri tıbbi olarak kullanılan ve çok sayıda türü süs bitkisi olarak yetiştirilen bir ailedir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Gentianales

Gentiyan takımı

Tanımı

Gentianaceae (Gentiyangiller) tek, iki ya da çok yıllık otlar, çalılar ve ağaçlardan oluşan bir ailedir. Yapraklar tüysüz, düz kenarlı, tabanda genellikle rozet halinde iken gövde yaprakları karşılıklı, sapsız ve tabanda kaynaşıktır. Çiçekler 4 ila 8 parçalı ve çok simetrilidir. Çanak derince bölünmüş, 4 ya da beş ya da nadiren 6 ila 12 adet kiremit dizilişli çanak yapraklıdır. Taç yapraklar birleşik, tüpü çansı, hunimsi ya da silindirik, zaman zaman daraltılmış ayalı, 3 ila 5 adet loblu, genellikle bükük ya da nadiren kiremit dizilişli ve genellikle tüpün içinde pullar veya nektar çukurları bulunmaktadır.

Ercikler taç lobları ile eşit sayıda, onlarla almaşlı dizilişli ve taca içkindir. İplikçikler genellikle tabanda genişletilmiştir. Disk körelmiş ya da halkalıdır. Yumurtalık üst durumlu ve tek ya da iki bölümlüdür. Meyve perdeli kapsül formundadır ve iki valf tarafından açılmaktadır ya da nadiren üzümsüdür ve düzensiz biçimde bölünmektedir. Tohumlar birkaç ya da çok sayıda, küçük, neredeyse küresel, pürüzsüz, buruşuk, ağsı ya da fırfırlı, zaman zaman kanatlı ve genellikle sapsızdır. Aile dünyanın büyük bölümünde yayılış göstermektedir. [Cinsler]

Etimoloji

Aile adını, Gentiana cinsinden almaktadır.

Kocaeli’ndeki cinsler

Blackstonia perfoliata

Blackstonia

Şıra

Centaurium erythraea

Centaurium

Gelindüğmesi

Gentianaceae (Gentiyangiller)

Cicendia

Sisenda

Gentianaceae (Gentiyangiller)

Gentiana

Gentiyan