Site icon Kocaeli Bitkileri

Genista monspessulana (Üç telliçalı)

Genista monspessulana

Genista monspessulana: 22/04/2023; Bağırganlı; 20 m.; deniz kıyısı. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

1 ila 2,5 metre büyüyebilir. Gövde diktir. Dallar ince ve yeşil renklidir. Yaprakları dökülmez. Bunlar üç ters yumurtamsı yaprakçıklıdır. Çiçekler sarı renkli, kısa salkımda 3 ila 9 arası çiçekten oluşan gruplar halindedir. Çanak 5 ila 6 mm uzunluğunda ve yoğun ipeksi tüylüdür. Bayrakçık 10 ila 12 mm uzunluğunda, genişçe yumurtamsı ve çıplaktır. Kayıkçık seyrek biçimde ipeksi tüylüdür. Meyve darca dikdörtgensi, 2 ila 6 tohumlu ve 2 ila 3 cm uzunluğundadır. 10 ila 20 yıl arası yaşayabilir. Tek bir bitki 10.000 adet tohum üretebilir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Akdeniz havzasında yayılış gösterir. Günümüzde dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. Güçlü bir istilacıdır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık ve deniz kenarında görülür. Kandıra ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde üçtelliçalı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince süpürge anlamına gelir. Cins üyelerinin süpürge yapımında kullanılmasına işaret eder. Tür adı Latince Montpellier, Fransa anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat Monspelii” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Exit mobile version