Genista (Borcak)

Genista (Borcak) hakkında genel bilgiler.

Özet

Genista (Borcak) bir dizi türü süs bitkisi olarak yetiştirilen, ayrıca boya, parfüm ve kahve elde edilen türleri de barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Fabales

Bakla takımı

Fabaceae

Baklagiller

Tanımı

Genista (Borcak) genellikle yaprak dökücü, dikenli ya da dikensiz çalılardan oluşan bir cinstir. Gövdeler çoğunlukla çıkıntılı ya da köşeli ve yeşil renklidir. Yapraklar almaşlı dizilişli, 1 ya da 3 yaprakçıklı, saplı ve sitipül küçüktür. Çiçek durumu terminal ya da koltuklarda, salkım ve baş halinde ya da çiçekler kısa sürgünlerde kümelenmiştir. Çanak çan biçiminde ya da tüpsü ve belirgin üst ve alt dudaklıdır. Taç sarı renkli, iki dudaklı ve üstteki dudak iki lobludur. Bayrakçık yumurtamsı ya da yuvarlak, dış yüzeyi çıplak ya da değişik biçimlerde tüylü ve kayıkçık darca dikdörtgensi ila küttür. Meyve genellikle kendi kendine açılmakta, darca dikdörtgensi, sıkıştırılmış ya da kavisli, şişkin ve 7 mm uzunluğunda saplıdır. Tohumlar meyve başına 1 ila birkaç tohumlu ve genellikle arillidir. Cins Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya’ya özgüdür ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. Bitki alçakgönüllülük ve zarafeti simgeler. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Latince süpürge anlamına gelir. Cins üyelerinin süpürge yapımında kullanılmasına işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Genista monspessulana

Genista monspessulana

Üç telliçalı

Genista (Borcak)

Genista carinalis

Kırtıl çalısı

Genista lydia

Genista lydia

Geyik borcağı

Genista tinctoria

Genista tinctoria

Boyacı katırtırnağı

Genista sagittalis

Genista sagittalis

Kanatlı borcak

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.