Gaudinia fragilis (Başaklı yulaf)

derleyen:

Tanımı

10 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da tabandan itibaren yükselici, tüysüz, pürüzsüz ve parlaktır. Yaprak kılıfı ülgerli, dil 0,5 ila 0,7 mm uzunluğunda, kesik; yaprak ayası 1 ila 6,5 cm uzunluğunda ve 0,6 mm genişliğinde, darca şeritsi, sipsivri ve özellikle alt yüzeyi ülgerlidir. Çiçek kurulu 6 ila 15 cm uzunluğunda ve 4 ila 15 mm genişliğindedir. Başakçık 7 ila 18 mm uzunluğundadır. Alt dışkavuz 3,2 ila 5 mm uzunluğunda, mızraksı ve sivri uçlu, üst dışkavuz 5 ila 10 mm uzunluğunda, dikdörtgensi küt ve ucu iki parçalıdır. İçkavuz 4 ila 8 mm uzunluğunda ve mızraksıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Nemli çayırlar, deniz kenarı ve kayalık bölgelerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde başaklıyulaf adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 1766–1833 yılları arasında yaşamış İsviçreli bitki bilimci Jean François Aimé Théophile Philippe Gaudin’e adanmıştır. Tür adı Latince kırılgan anlamına gelir. Türün çiçek kurulunun kırılgan yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Gramen loliaceum lanuginosum spica fragili articulata, glumis pilosis aristatum”dur.

Fotoğrafları