Site icon Kocaeli Bitkileri

Gastridium phleoides (Bodur bekarotu)

Gastridium phleoides

Gastridium phleoides: 05/07/2021; Safiye; 200 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

7 ila 70 cm büyüyebilir. Gövde küme halinde ya da tek, 3 ila 5 arası boğumlu, tüysüz ve koyudur. Yaprak kılıfı 0,6 ila 10,5 cm uzunluğunda, pürüzsüz ya da pürüzlü ve minik sivilceli; dil 1 ila 7 mm uzunluğunda, damarlı; yaprak ayası 1,5 ila 20 cm uzunluğunda ve 1,5 ila 6 mm genişliğinde ve tüysüzdür. Bileşik salkım 2 ila 16,5 cm uzunluğunda ve 3 ila 37 mm genişliğinde, dallar 3,4 cm uzunluğundadır. Başakçıklar 6 ila 8 mm uzunluğundadır. Dışkavuzlar sipsivri uçlu, alt dışkavuz 4,5 ila 6,4, üst dışkavuz 5,7 ila 8 mm uzunluğundadır. İçkavuz 1 ila 1,3 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tarlalar ve yol kenarında görülür. Karamürsel ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde bodur bekârotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca küçük mide anlamına gelir. Cinsin dışkavuzlarının şişkin olmasına işaret eder. Tür adı Antik Yunanca Phleum gibi anlamına gelir. Türün, Phleum (itkuyruğu) cinsi ile benzerliğine işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version