Bitkiler › Gentiyan takımı › Kökboyagiller › Yapışkanotu › Arsız iplikçik
Yenilebilir bitki, Boya bitkisi, Avrupa-Sibirya elementi.
10 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde zayıf ya da görece sağlam ve karemsidir. Yapraklar gövde etrafında 6 ila 8 yapraktan oluşan halka halinde dizilidir. Bunlar darca mızraksıdır. Çiçek kurulu çok sayıda çiçekten oluşan salkım halindedir. Bunlar beyaz ya da sarı yeşil renkli olurlar. Çiçekler erseliktir.
Doğal olarak Asya, Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Çalılık, tarlalar ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. Kartepe ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Görseller Stefan Lefnaer’ın izni ile kullanılmıştır.
Dilimizde Arsız iplikçik adı ile bilinmektedir.
Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar.
500 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca süt anlamına gelir. Galium verum‘un çiçekleri peynir yapımında kullanılmıştır ve muhtemelen atıf bunadır. Tür adı Latince sahte anlamına gelir. Özgün tanımda epitet tercihi ile ilgili detaya rastlayamadık. Kelimenin farklı bir anlamının kastedilmiş olması da olasıdır. Daha kuvvetli ihtimal ise türün Galium aparine ile yakınlığına işaret edilmesidir.
Yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.
Kökünden kırmızı bir boya elde edilir.




Doğan, Hüseyin (2022). Galium spurium (Arsız iplikçik) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/galium-spurium/ Erişim tarihi: 6 February 2023