Galium rotundifolium (Koru yoğurtotu)

derleyen:

Tanımı

20 ila 30 cm büyüyebilir. Rizomlu ve uzun, sürünücü ve köklenici sitolonludur. Gövde yükselici, ince ve çıplaktır. Yapraklar 14 ila 18 mm uzunluğunda ve 5 ila 12 mm genişliğinde, kısaca saplı, seyrekçe tüylü ya da tüysüzce ve genişçe yumurtamsıdır. Bunlar gövdenin etrafında genelde dört yapraktan oluşan halka halinde dizilidir. Çiçek kurulu birkaç çiçeklidir. Çiçekler beyaz ya da sarımsı renkli ve tabaksıdır. Meyveler yeşil renkli ve kancalı tüylüdür.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak batı Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Ormanlık alanlarda görülür. Başiskele, Gölcük ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir. Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar. 500 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde koru yoğurtotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca süt anlamına gelir. Galium verum‘un çiçekleri peynir yapımında kullanılmıştır ve muhtemelen atıf bunadır. Tür adı Latince yuvarlak yapraklı anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Rubia quadrifolia rotundifolia laevis”tir.

Fotoğrafları