Galium paschale (Gök iplikçik)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Galium paschale (Gök iplikçik) genelde orman sınırlarında görülen ve yaz aylarında çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Gentianales

Gentiyan takımı

Rubiaceae

Kökboyagiller

Galium

Yapışkanotu

Tanımı

Galium paschale (Gök iplikçik) 100 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde mavimsi yeşil, dik ya da yükselici, tabana doğru silindirik ve çıplaktır. Yapraklar 8 ila 10 arası halkavi biçiminde dizilişli, 25 ila 40 mm uzunluğunda ve 1,5 ila 3,5 mm genişliğinde, şeritsi ters mızraksı, ters mızraksı dikdörtgensi ya da dikdörtgensidir. Çiçek durumu gevşek, genişçe yumurtamsı, çıplak ve çiçek sapı 1,5 ila 7 mm uzunluğundadır. Taç beyaz renkli, kupamsı ya da neredeyse tabaksı ve 2,5 ila 3 mm çapındadır. Merikarp genişçe elipsoit ya da neredeyse küresel, 1,25 ila 1,75 mm çapında, buruşuk ve buğuludur.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Balkanlar ile Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Ormanlık alanlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit, Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde gök iplikçik adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca süt anlamına gelir. Galium verum‘un çiçekleri peynir yapımında kullanılmıştır ve muhtemelen atıf bunadır. Tür adı Latince Paskalya yumurtası anlamına gelir. Kökünden elde edilen kırmızı boya suya eklenir ve bu su ile paskalya yumurtaları kaynatılır. Pehr Forsskål’ın özgün tanımında bu “Radicem aqua coquunt, usque dum succum probe emisit; quo facto, eadem aqua coquunt Ova paschalia, quae inde rubro tinguntur colore” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir