Galium parisiense (Madavur otu)

derleyen:

Özet

Galium parisiense (Madavur otu) genelde çalılık alanlarda görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Gentianales

Gentiyan takımı

Rubiaceae

Kökboyagiller

Galium

Yapışkanotu

Tanımı

Galium parisiense (Madavur otu) genellikle 15 ila 25 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde çok dallı, dik, pürüzlü ve incedir. Yapraklar 6 adetten oluşan halkalar halinde, şeritsi ya da mızraksı ila ters mızraksı ve genellikle zamanla kıvrık hale gelmektedir. Çiçek durumu salkım halinde, birkaç çiçekli ve çiçek sapı ipliksidir. Çiçekler iki evcikli, taç tabanda tabaksı, yeşilimsi beyaz ila mor renkli, lobları dik ve çıplak ila seyrekçe tüylüdür. Meyve fındıkçık formunda, tüyleri kısa ve kancalı ya da çıplaktır.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Akdeniz havzası ile Avrupa ile İran arasındaki bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasında da doğallaşmıştır. [Harita, Sinonimler] Kayalık bölgeler, çalılık ve ormanlık alanlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Derince ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde madavur otu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca süt anlamına gelir. Galium verum‘un çiçekleri peynir yapımında kullanılmıştır ve muhtemelen atıf bunadır. Tür adı Latince Paris anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder ve özgün tanımda bu “Habitat in Anglia, Gallia” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.