Tanımı
50 cm büyüyebilir. Genellikle yatay biçimdedir ve çevresindeki bitkilerden destek alır. Hoş kokuludur. Yapraklar basit, mızraksı, tüysüz ve 2 ila 5 cm uzunluğundadır. Küçük çiçekleri küme halinde ve dört taç yapraklıdır. Meyve 2 ila 4 mm çapındadır. Nemli, zengin topraklar ile gölgeli alanları tercih eder. Yazları kurak geçiyorsa sulanmaya ihtiyaç duyar. Dört adet ercik görülür. Tohumlar temmuz ve ağustos aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. -25 dereceye kadar dayanıklıdır.
Gözlem bilgileri
Doğal olarak Avrupa ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Alpin çayırlar, ormanlık alanlar ve dere kenarında görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 600 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adları
Dilimizde orman iplikçiği adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca süt anlamına gelir. Galium verum‘un çiçekleri peynir yapımında kullanılmıştır ve muhtemelen atıf bunadır. Tür adı Latince kokulu anlamına gelir. Türün güzel kokusuna işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Asperula rubeola montana odorata”dır.
Gıda
Yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Yaprakları kumarin kokuludur ve salatalara eklenir. Yaprak ve çiçekleri kurutularak çay elde edilir.
Tıp
Yara ve kesiklerin tedavisinde harici olarak kullanılır. Sindirim ve karaciğer sorunlarında başvurulur. İdrar söktürücü, iltihap giderici ve toniktir. Yaprakları spazm çözücü, terletici ve yatıştırıcıdır. Uykusuzluk, sinirsel gerginlik, varis, safra tıkanıklığı, hepatit ve sarılık durumlarında demlenerek kullanılır. Rahim iltihabı tedavisinde başvurulur.
Dikkat
Aşırı dozda alımı baş dönmesine neden olabilir. Bu ayrıca iç kanamaya da neden olabilir. Hamilelik esnasında uzak durulmalıdır.
Bilgi
Kökünden kırmızı boya elde edilir. Kurutularak güve kovucu olarak kullanılır.
Fotoğrafları







Görüşünüzü Yazın