Tanımı
Galium murale (Duvar iplikçiği) genellikle 5 ila 20 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Tabandan çıkan birkaç adet gövde yatık ya da yükselici, basit ya da üst bölümde seyrekçe dallıdır. Yapraklar 4 ila 6 arası halkavi dizilişli, 3 ila 10 mm uzunluğunda ve 0,6 ila 2,5 mm genişliğinde, dikdörtgensi eliptik ila ters mızraksı, kenarları hafifçe kıvrıktır. Çiçek halkaları 1 ila 4 arası en çok 2 mm uzunluğunda saplı çiçekten oluşur. Çiçek durumu sapı 1 mm uzunluğunda ve çiçek durumu darca silindiriktir. Taç sarı renklidir. Merikarp silindirik ila böbreksi, yaklaşık 1,5 mm uzunluğunda, özellikle uca doğru kancalı tüylü, kavisli ve zamanla birbirinden ayrılmaktadır.
Yapışkanotu ile ilgili bilgi → Galium || Kökboyagiller ile ilgili bilgi → Rubiaceae
Gözlem bilgileri
Doğal olarak Akdeniz havzası ile Afganistan arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. Kayalık bölgeler, yol kenarı ve makiliklerde görülen bitki umumiyetle mart ve nisan ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Dilovası ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca süt anlamına gelir. Galium verum‘un çiçekleri peynir yapımında kullanılmıştır ve muhtemelen atıf bunadır. Epitet Latince duvar anlamına gelir. Türün duvarlarda görülmesine işaret eder ancak tür nadiren duvarlarda görülür. İkili adlandırma öncesi adı “Asperula verticillata muralis minima”dır.
Duvar iplikçiği…
Galium murale, genelde makilik alanlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.
Dilimizde duvar iplikçiği adı ile bilinmektedir.
Bir yanıt yazın