Galium incanum subsp. elatius (Gür iplikçik)

derleyen:

Tanımı

2,5 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yatıktır. Gövde yaprakları 6 adet olup halkavi biçiminde dizilişli, 5 ila 15 mm uzunluğunda ve 0,5 ila 1,2 mm genişliğinde, şeritsi ila şeritsi mızraksıdır. Taç beyaz ya da morumsu ila kahverengi yeşil renkli ve 2 ila 5 mm çapındadır. Gür iplikçik adı Galium album subsp. pycnotrichum taksonu için de önerilmiştir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Kafkasya ve Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Stepler, ormanlık alanlar ve kayalık bölgelerde görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 500 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde gür iplikçik adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca süt anlamına gelir. Galium verum‘un çiçekleri peynir yapımında kullanılmıştır ve muhtemelen atıf bunadır. Tür adı Latince ağarmış anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis senis linearibus cauleque incanis” olarak belirtilmiştir. Alttür adı ise Latince en uzun anlamına gelir. Alttürün çiçek kurulu yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “caules rigidlores cum racemo elongato 6-9 pollicares interdum pedales” olarak belirtilmiştir.