Galium fissurense (Yarık iplikçiği)

derleyen:

Yarık iplikçiği

Tanımı

Galium fissurense (Yarık iplikçiği) genellikle 25 ila 55 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde birkaç adet, yükselici ya da dik, pürüzsüz ve tüysüz, zaman zaman tabana doğru morumsudur. Yapraklar ince ve parlak, 6 ila 8 arası sayıda halkavi dizilişli, 8 ila 20 mm uzunluğunda ve 1 ila 2,5 mm genişliğinde, şeritsi ters mızraksı ila ters mızraksı dikdörtgensidir. Sap 1,5 ila 3 mm uzunluğundadır. Taç genellikle sarımsı, 2 ila 4 mm çapındadır. Bitki Başiskele ve Kartepe ilçelerinde özellikle kayalık alanlarda hayli yaygındır. Yine de bu teşhisten emin değilim.

Yapışkanotu ile ilgili bilgi → Galium || Kökboyagiller ile ilgili bilgi → Rubiaceae


Gözlem bilgileri

Doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. Kayalık bölgeler, yamaçlar ve kanyonlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Harita


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca süt anlamına gelir. Galium verum‘un çiçekleri peynir yapımında kullanılmıştır ve muhtemelen atıf bunadır. Epitet Latince yarıkta anlamına gelir ve açık bir şekilde türün kayaların yarıklarında görülmesine işaret eder.


Galium fissurense
Galium fissurense
Yarık iplikçiği
Yarık iplikçiği
Yarık iplikçiği
Galium fissurense

Yarık iplikçiği…

Galium fissurense, genelde kayalık alanlarda görülen ve bahar sonundan yaz sonuna kadar çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.

Dilimizde yarık iplikçiği adı ile bilinmektedir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.