Site icon Kocaeli Bitkileri

Gaillardia (Gayretçiçeği)

Özet

Gaillardia (Gayretçiçeği) iri ve göz alıcı renkli çiçekleri ile koloniler oluşturması nedeniyle popüler olan bir dizi süs bitkisini barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Gaillardia (Gayretçiçeği) 10 ila 80 cm boylanabilen tek ya da çok yıllık otlar ile çalımsılardan oluşan bir cinstir. Bazı türleri rizomludur. Gövde genellikle dallı ve diktir. Yapraklar tabanda ve/veya gövdede, saplı ya da sapsız, almaşlı dizilişlidir. Yaprak ayası eliptik, mızraksı, şeritsi, dikdörtgensi, yumurtamsı ya da kaşıksı ve sıklıkla teleksi lobludur. Çiçek başları genellikle ışınsal ya da tablamsı ve gövdenin ucunda tektir. İnvolukrum yarı küresel ila neredeyse tabaksı ve 9 ila 20 mm çapındadır. Filariler kalıcı, 2 ila 3 sıra halinde 14 ila 40 adet, mızraksı, üçgensi ya da şeritsidir. Çiçek tablası dışbükey ila yarı küresel ve pürüzsüz ya da çukurludur. Dilsi çiçekçikler yoktur ya da 5 ila 15 adet, genelikle verimsiz ya da nadiren dişi ve verimlidir. Taçları sarı ila beyaz ya da turuncu, mor ya da kahverengi ve sıklıkla iki renklidir. Tüpsü çiçekçikler 20 ila 100 adet, erselik ve verimlidir. Taçları sarı, turuncu, kırmızı, mor ya da kahverengi, beş loblu ve loblar üçgensi ila yumurtamsıdır. Kapçık ters piramitsi ila çomaksı ve 4 köşelidir. Sorguç genellikle kalıcı ve 6 ila 10 adettir.

Cins Amerika kıtasına özgüdür ancak günümüzde Avrasya, Afrika ve Avustralya’ya da yayılmıştır. Bitki örtü/halı papatyası olarak bilinir, çok sayıda çiçeğin aynı anda açması ile bir halıyı andırır. Diğer bir görüşe göre ise bitkinin yaygın adı, Amerikalı yerlilerin kilim, battaniye gibi mefruşata çiçeklerin desenlerini işlemelerinden gelmektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 1791 – y. 1789 yılları arasında yaşamış Fransız devlet adamı ve amatör botanikçi Antoine René Gaillard de Charentonneau’ya adanmıştır.

Kocaeli’ndeki türler

Gaillardia pulchella

Gayretçiçeği

Exit mobile version