Site icon Kocaeli Bitkileri

Gagea villosa (Tüylü yıldız)

Gagea villosa

Gagea villosa: 12/03/2020; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Soğanı kahverengi sert bir gömlekle kaplıdır. Yeni soğanlar, eski soğanların yanında oluşur. Taban yaprakları 2 adet, şeritsi, 16 cm uzunluğunda ve 1 ila 2,5 mm genişliğindedir ve çiçek kurulundan daha uzundur. Çiçek kurulu neredeyse şemsiye halinde, 1 ila 10 cm uzunluğunda, tüylü ya da çıplaktır. Gövde yaprakları karşılıklı ya da neredeyse karşılıklı, çiçekleri aşmaz ve 9 mm genişliğindedir. Çiçek 1 ila 15 arası sayıdadır. Çiçek örtüsü bölümü sarı, darca yumurtamsı, çiçek zamanı 7 ila 20 mm, meyve zamanı uzama ve kıvrılma eğilimindedir. Kapsül ters yüreksi ya da ovaldir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, batı Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Ormanlık alanlar, stepler ve tarlalarda görülür. Nadir bir türdür, İzmit ilçesinde birkaç birey halinde hubutat tarlasında gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde tüylü yıldız adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 1781 – 27 Aralık 1820 yılları arasında yaşamış İngiliz soylu ve bitki bilimci Thomas Gage’a adanmıştır. Tür adı Latince tüylü anlamına gelir. Türün yoğun tüylü yapısına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version