Now Reading:

Fumaria rostellata (Yıldız şahtere)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
30 Nisan 1846
için

Fumaria rostellata (Yıldız şahtere)

Yıldız şahtere

Tanımı

Fumaria kralikii de olabilir, detaylı incelemek gerekli. Fumaria rostellata (Yıldız şahtere), Gelincikgiller (Papaveraceae) ailesine bağlı Şahtere (Fumaria) cinsinden genellikle 15 ila 50 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde tüysüz, dik ya da yükselen biçimde, dallı ve yapraksıdır. Meyve kapçıktır, yuvarlak ya da eliptik, tepe sivri, taban kesiktir. Çiçek kurulu 15 ila 25 arası sayıda çiçek barındırır. Taç 7 ila 9 mm uzunluğunda, alt taç yaprağın kenarı yayık ve kaşıksıdır. Meyve kuruduğunda neredeyse pürüzsüz hale gelir.


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Orta Avrupa ile Türkiye arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde Güney Amerika’ya da dağılmıştır. Makilikler, yol kenarı ve yamaçlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 100 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler


Etimoloji

Cins adı Latince duman anlamına gelir. Cinsin çiçeklerin yarı saydam renklenmesine atıftır. Özellikle sabah saatlerinde toprağın üzerinden duman çıkıyormuş görünümü sergilerler. Ayrıca cinse bağlı Fumaria officinalis’in dumanı çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmıştır. Yine başka bir etimolojik bağıntı olarak, bitkilerin göze uygulandığında dumana maruz kalan gözlerde olduğu gibi gözlerin yaşarmasına neden olması gösterilebilir. Daha düşük bir ihtimal olsa da son olarak şu bilgiyi de verelim: Avrupa’da kahinler yer altı ruhlarını çağırmak için ateşe bitkinin saplarını atardı. Cinsin Türkçe adı olan şahtere Farsça orijinlidir ve hükümdar teresi (شاهترج) anlamına gelir. Bitki Arapça kaynaklarda zaman zaman hükümdar baklası (بقلة الملك) olarak anılmıştır. Cinsin Türkçe adı ise bey börkü idi. Epitet Latince küçük gagalı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün alt taç yaprak yapısına işaret etmektedir. Özgün tanımda bu “petalis superiore et inferiore apice in rostella longiuscula recurva terminatis” olarak belirtilmiştir.


Fumaria rostellata
Fumaria rostellata
Fumaria rostellata
Yıldız şahtere
Yıldız şahtere
Yıldız şahtere

Yıldız şahtere…

Fumaria rostellata, genelde çalılık alanlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.

Dilimizde yıldız şahtere adı ile bilinmektedir.

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.