Fraxinus angustifolia (Sivri meyveli dişbudak)

derleyen:

Tanımı

30 metre büyüyebilir. Gövde derince çatlaklıdır. Sürgünler ve yaprak sapları çıplaktır. Kış tomurcukları kahverengidir. Yaprakçıklar 7 ila 13 arası çift halinde, iki yüzeyinde de çıplak, sapsız, dikdörtgensi mızraksı ya da şeritsi mızraksı, 6 ila 8 cm uzunluğunda ve 1,5 ila 2,5 cm genişliğinde, tepede sipsivri, tabanda kamamsı ya da düz, genellikle testere dişli kenarlıdır. Çiçek kurulu koltuklarda, yapraksızdır ve yapraklardan önce belirir. Çanak ve taç görülmez. Meyve ters yumurtamsı dikdörtgensi ila mızraksı, 2 ila 4,5 cm uzunluğunda ve ucu küt ila sivridir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Sulak alanlar ve ormanlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve nisan ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde sivri meyveli dişbudak adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince yıldırım anlamına gelir. Cinsin yıldırım çekme özelliğine işaret eder. İkinci bir görüş ise mızrak kelimesini önerir, ağaçlar mızrak yapımında kullanılırdı. Son görüş ise Antik Yunanca çit anlamına geldiği yönündedir. Ağaçların binaları çevreleyen ucu sivri çitleri inşa etmek için kullanılmasına işaret eder. Tür adı Latince dar yapraklı anlamına gelir. Türün ayırt edici yaprak yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “foliolis sessilibus lanceolatis remote denticulatis” olarak belirtilmiştir.