Site icon Kocaeli Bitkileri

Foeniculum (Rezene)

Rezene

Foeniculum vulgare: 24/08/2020; Derbent Deresi; 40 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan.

Özet

Foeniculum (Rezene) özellikle popüler bir mutfak bitkisi olan rezeneyi içinde barındıran tek ya da iki yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Tanımı

Foeniculum (Rezene) iki ya da çok yıllık, aromatik, uzun ve çıplak bitkilerden oluşan bir cinstir. Gövde dik olup kökü sağlamdır. Yapraklar 3 ya da 4 arası teleksi olup bölümleri ipliksidir. Şemsiye bileşik, çok sayıda ve yaprak karşılıklıdır. İnvolukrum ve involusel genellikle mevcut değildir. Bırahte ve ikincil bırahteler yoktur ya da bir kaç adettir. Çanak yaprak görülmez. Çanak dişleri körelmiştir. Çiçekler sarı renklidir. Taç yapraklar görece geniş, çıplak, küt ve kavisli lobüllü, üst tarafta derin girintili, kavisli ve ışınsal değildir. Meyve yumurtamsı dikdörtgensi ve yanal olarak sıkıştırılmıştır. Merikarp neredeyse silindirik, küt ve belirgin beş kabarık çizgilidir. Birincil kabarık çizgiler soluk, belirgin, kalın ve kalıcıdır. Yağ kanalı valleculaede tek ve dikişizinde iki adettir. Sitilopodyum iri, koniksi ve düzdür. Karpofor iki parçalıdır. Besidoku yağkanalı altında oluklu ve sırt bölümünde sıkıştırılmıştır.

Cins Avrasya ve kuzey Afrika’ya özgüdür ancak mutfak değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde yayılış göstermektedir. Bitki güç ve liyakati simgeler. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Latince rezene anlamına gelir, kelime Latince saman anlamına gelen faenum kelimesinin küçültme sıfatı almış halidir ve küçük saman ya da kuruot demektir.

Kocaeli’ndeki türler

Exit mobile version