Özet
Filipendula (Çayırkıraliçesi) kendi kendine açılmayan folikül benzeri meyve yapısı ile karakteristik olan türleri barındıran bir cinstir.
Hiyerarşi
Tanımı
Filipendula (Çayırkıraliçesi) dik ve rizomlu çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Rizomlar kısa, eğik ve liflerle kaplıdır. Sitipüller iri ya da ufak ve yüreksi ila yumurtamsı mızraksıdır. Yaprak ayası genellikle teleksi ve yaprakçıklar teleksi ya da elsi lobludur. Çiçek durumu çok çiçekli gevşek ya da sıkı bileşik salkım halinde olup merkezdeki dal kısadır ve önce çiçek açmaktadır. Çiçekler 8 ila 15 mm çapında, erselik ya da nadiren tek eşeyli ve beş ya da altı parçalıdır. Ekçanak görülmez. Çanak yapraklar 5 adet, kıvrık ve kaşıksı ila üçgensi olup çiçek zamanından sonra kıvrılmaktadır.
Taç yapraklar 5 adet, kiremit dizilişli, çanak yapraklardan daha uzun ve beyaz, pembe ya da kırmızı renklidir. Ercikler 20 ila 40 adettir. Karpeller 5 ila 15 adet ve serbesttir. Tohum taslağı 1 ya da 2 adet, boyuncuk terminal ve tepecik top başlıdır. Meyve küme halindeki 3 ila 18 adet kapçıktan oluşmakta, serbest, sıkıştırılmış ve boyuncuk tabanı ile taçlanmıştır. Tohumlar sarkık ve silindiriktir. Cins kuzey yarımküreye özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca asılı iplikler anlamına gelir ve bu bağlamda kök yumrularında görülen ip benzeri yapılarına işaret etmektedir.