Filago pygmaea (Kısa keçeotu)

derleyen:

Özet

Filago pygmaea (Kısa keçeotu) genelde makilik alanlarda görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bodur bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Filago

Keçeotu

Tarihi

İki parmak boyunda minik bir bitkidir. Köke yakın olan yapraklar yünlü ve beyazımsıdır. Tepesinde küçük çiçek başları vardır, sorguçlar nedeniyle meyve zor görülür. Aşk iksiri için kullanılır. DI 4-133.

Tanımı

Filago pygmaea (Kısa keçeotu) halihazırda bazı kaynaklarda Evax pygmaea olarak geçer. Genellikle 2 ila 4 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde sıklıkla tabanda dallıdır. Yanal dallar kısa ve yükselicidir. Yapraklar beyaz tüylü, dikdörtgensi yumurtamsı, 5 ila 15 mm uzunluğunda ve rozet halindedir. Çiçek kümesi birkaç tane beyazımsı ya da sarımsı mızraksı ya da yumurtamsı bırahte tarafından çevrilmiştir. Bırahteler çıplak ve kahverengimsi sarıdır. Kapçık 1 mm uzunluğunda, koyu kahverengi, ters oval ve nadiren seyrek tüylüdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde Avustralya kıtasına da dağılmıştır. [HaritaSinonimler] Orman açıklıkları, yol kenarı ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kısa keçeotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince iplik anlamına gelir. Cinse bağlı bitkilerin yoğun biçimde tüylü olmalarına işaret eder. Cins, zamanla bu kelimenin çeşitli anagramları ile başka cinslere bölündü, GifolaIflogaLogfia, vb. Bu cinsler daha sonra yeniden Filago cinsine çağrıldı, ancak bazı kaynaklarda bu cinsler listelenmeye devam etmektedir. Tür adı Latince cüce anlamına gelir. Bitki genellikle gövdeden yoksundur. İkili adlandırma öncesi adı “Gnaphalium caule simplicissimo”dur.

Fotoğrafları