Site icon Kocaeli Bitkileri

Logfia gallica (Çatal keçeotu)

Çatal keçeotu

Logfia gallica: 01/06/2017; Zübeyde Hanım Ormanı; 470 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Logfia gallica (Çatal keçeotu) genelde ormanlık alanların sınırlarında görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Logfia

Keçeotu

Tanımı

Logfia gallica (Çatal keçeotu) halihazırda bazı kaynaklarda Filago gallica adı ile geçmektedir. Genellikle 2 ila 25 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde 1 ila 5 arası sayıda, dik ve dallıdır. Tüy örtüsü yaslanıcıdır. Yapraklar 1,5 ila 2,5 cm uzunluğunda ve 1 ila 1,5 mm genişliğinde, bizsi ila ipliksi, sivri uçlu ve genellikle kenarları hafifçe kıvrıktır. Çiçek başları 2 ila 14 arası kümeler halinde, piramit ya da yumurta biçiminde ve beş köşelidir. Filariler genellikle beş adet ve eşit uzunluktadır. Çiçek tablası mantarsı ila ters yumurtamsı ve 0,7 ila 0,9 mm çapındadır.

Dişi paleya 2 sıra halinde 9 ila 12 adet ve dikey olarak dizilmiştir. En içteki paleya 5 adet, dişi ve tek sıra halinde yayılıcıdır. Dişi çiçeklerin dıştaki 9 ila 12 adedi sorguçsuz, içteki 8 ila 14 adedi sorguçludur. Erselik çiçekler 3 ila 5 adet olup taç 2 ila 3 mm uzunluğunda, dört loblu ve kahverengimsi ila sarımsıdır. Dıştaki kapçıklar kavisli, sıkıştırılmış ve 0,9 ila 1 mm uzunluğundadır. İçteki kapçıklar seyrekçe sivilcelidir. Sorguç 18 ila 28 adet kıllıdır. Çok sayıda benzeri vardır ancak görece uzun ve bizsi yaprakları ile kolayca teşhis edilebilir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Batı Asya’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika ve Avustralya kıtalarına da dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Orman açıklıkları, yol, kenarı ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde çatal keçeotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Filago‘nun anagramıdır. Cinsin Filago cinsi ile yakınlığına işaret eder. Tür adı Latince Galya anlamına gelir. Antikçağda batı Avrupa’nın büyük bölümünün adıdır. Özgün tanımda “Habitat in Anglia, Gallia” olarak geçmektedir.

Fotoğrafları

Exit mobile version