Filago arvensis (Keçeotu)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Filago arvensis (Keçeotu) genelde makilik alanların civarında görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Filago

Keçeotu

Tanımı

Filago arvensis (Keçeotu) genellikle 5 ila 35 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde diktir ve dallı ya da nadiren dalsız, boyunca beyaz tüyler görülür. Yapraklar almaşlı dizilişlidir, gövde yaprakları neredeyse sapsızdır. Yaprak ayası mızraksı ya da şeritsi mızraksı, kenarı düz, sivri uçlu ve tüylüdür. Kömeç 2 ila 3 mm uzunluğunda, yumurtamsı ya da piramitsidir. Çiçek yaprakları kömeçle aynı uzunlukta ya da daha kısadır. Dış filariler 5 ila 10 adet olup dişi çiçekçikleri sarmıştır. İç filariler 5 adet, genişçe mızraksı ve sipsivri ya da küt uçludur. Kapçık sarımsı kahverengi ve beyaz tüylüdür. Kapçık açık kahverengi, dikdörtgensi-yumurtamsı ve hafifçe düzleştirilmiştir. Dişi ve erselik çiçekçiklerin sorgucu 12 ila 15 adet kıllıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Asya, Sibirya ve Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasına da dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Orman açıklıkları, yol, kenarı ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde keçe otu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince iplik anlamına gelir. Cinse bağlı bitkilerin yoğun biçimde tüylü olmalarına işaret eder. Cins, zamanla bu kelimenin çeşitli anagramları ile başka cinslere bölündü, GifolaIflogaLogfia, vb. Bu cinsler daha sonra yeniden Filago cinsine çağrıldı, ancak bazı kaynaklarda bu cinsler listelenmeye devam etmektedir. Tür adı Latince ekili alan anlamına gelir. Bitkinin habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europae campis aridis, arvisque sabulosis” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir