Site icon Kocaeli Bitkileri

Fibigia clypeata var. eriocarpa (Tüylü sikkeotu)

Fibigia eriocarpa

Fibigia eriocarpa

Özet

Fibigia clypeata var. eriocarpa (Tüylü sikkeotu) genelde yamaçlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Fibigia

Sikkeotu

Tanımı

Fibigia clypeata var. eriocarpa (Tüylü sikkeotu) genellikle 30 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövdenin alt bölümü odunsudur. Yaprakları gümüşi grimsi renkli olup radikal yapraklar dikdörtgensi, düz ya da dişli kenarlı ve gövde yaprakları şeritsi ve sıkıdır. Çiçekler limon sarısı rengindedir. Meyve dikdörtgensi eliptik ila yumurtamsı dikdörtgensi, 21 ila 24 mm uzunluğunda ve 10 ila 12 mm genişliğindedir. Bölüm başına 6 adet tohum bulunmaktadır. Fibigia clypeata‘dan şeritsi dikdörtgensi ve genellikle dişli yapraklarından; silikulanın uzun, yumuşak, çatal ve yıldızsı tüylü olması ile ayrılır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Yamaçlar, kayalıklar ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkyii 200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Gölcük ilçesinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Türkçe adı

Dilimizde tüylü sikkeotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 1720 – 1792 yılları arasında yaşamış Alman bitki bilimci Johann Fibig’e adanmıştır. Tür adı Latince kalkanlı anlamına gelir açık bir şekilde türün meyve yapısına işaret eder. Alttür adı Antik Yunanca tüylü meyve anlamına gelir ve benzer biçimde alttürün meyve yapısına dikkat çeker.

Exit mobile version