Festuca rubra (Kızıl yumak)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Festuca rubra (Kızıl yumak) genelde çayırlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Poales

Buğday takımı

Poaceae

Buğdaygiller

Festuca

Yumak

Tanımı

Festuca rubra (Kızıl yumak) genellikle 15 ila 90 cm büyüyebilen, gevşek biçimde yığınsı ve sitolonlu çok yıllık bir bitkidir. Saplar tek ya da yığınsıdır. Rizomlar mevcut değil ya da kısa ve etlidir. Saplar dik ya da dirseksi yükselici, ince, düz ve 1 ila 3 adet düğümlüdür. Yapraklar çoğunlukla tabanda, yaprak kılıfı sıkı ve yüzeyde çıplak ya da havlıdır. Yaprak ayası düz, ipliksi, boyuna katlı, 3 ila 40 cm uzunluğunda, 0,5 ila 1 mm genişliğinde, derimsi, yeşil renkli ve parlaktır. Çiçek durumu bileşik salkım halinde, çiçek sapı silindirik, salgısız tüylü, pürüzsüz ve çıplaktır. Salkım açık ya da kasılmış, mızraksı ya da dikdörtgensi, 3 ila 17 cm uzunluğunda ve birkaç ya da çok sayıda başakçıklıdır. Başakçıklar tek ve verimli başakçıklar 1 ila 5 mm uzunluğunda saplıdır. Başakçıklar 3 ila 9 adet verimli çiçekli, eliptik ya da dikdörtgensi ve yanal olarak sıkıştırılmıştır. Dışakvuzlar kalıcı ve başakçıktan daha kısadır. Verimli içkavuz yumurtamsı, simetrik, kağıtsı ve 4 ila 6 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey yarımkürede yayılış gösterir ancak günümüzde güney yarımküreye de dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yol kenarı, çayırlar ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde kızıl yumak adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sap anlamına gelir. Antikçağda köle azat etme seremonisinde kullanılan çubuğun adıdır. Tür adı Latince kırmızı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün başakçık rengine işaret etmektedir. Özgün tanımda “Magnitudine, colore maturitatis rubro, culmo tereti sed altero latere planiusculo, distingvitur a F. ovina” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir