Özet
Festuca incurva (Eğri kuyrukotu) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Festuca incurva (Eğri kuyrukotu) halihazırda bazı kaynaklarda Psilurus incurvus adı ile geçmektedir. Genellikle 20 ila 40 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde dik ve gevşekçe zikzaklıdır. Yaprak kılıfı pürüzsüzdür. Dil kesik ya da sivri ve 1 mm uzunluğundadır. Başak 3 ila 25 cm uzunluğunda, hayli ince ve zikzaklı, çıplak ila havlıdır. Çiçek sapı yoktur. Başakçık kılçık hariç 4 ila 7 mm uzunluğunda, ıraksak ve hayli incedir. Alt dışkavuz genellikle terminal çiçekçikte vardır, en çok 0,5 mm uzunluğunda, damarsız ya da belirsiz tek damarlı; üst dışkavuz 0,5 ila 1,3 mm uzunluğunda ve tek damarlıdır. Alt çiçekçik içkavuzu 3,5 ila 5 mm uzunluğunda, çıplak ila kısa havlıdır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ile Pakistan arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde Avustralya’ya da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çalılık, tarlalar, tahrip edilmiş araziler ve kayalık yamaçlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde eğri kuyrukotu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca sap anlamına gelir. Antikçağda köle azat etme seremonisinde kullanılan çubuğun adıdır. Tür adı Latince eğri anlamına gelir. Türün gövde yapısına işaret eder. Önerilen kuyrukotu adı, türün önceden bağlı olduğu Psilurus cinsinden tercüme ile elde edilmiştir.
Bir yanıt yazın