Site icon Kocaeli Bitkileri

Festuca decolorata (Solgun yumak)

Festuca decolorata

Festuca decolorata

Tanımı

32 cm büyüyebilir. Yığınsı bir bitkidir. Gövde dik, ince, pürüzsüz fakat bileşik salkımın altında havlıdır. Yaprak kılıfı yoğun havlı, kahverengimsi ve dil oldukça kısadır. Yaprak ayası pürüzsüz, kısa, oldukça ince, 0,25 ila 0,35 mm genişliğinde; 4 ila 5 damarlıdır. Bileşik salkım 4 ila 7 cm uzunluğunda, dik ve dallar yayılıcı tüylüdür. Başakçıklar soluk menekşe renkli ve 7 mm uzunluğundadır. Dışkavuzlar dikdörtgensi mızraksı, üstteki 3,5 mm uzunluğunda ve 1 mm genişliğindedir. İçkavuz genişçe mızraksı, 4 mm uzunluğunda ve 1,5 mm genişliğindedir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita] Nemli çayırlarda görülür. Kartepe  ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 1000 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde solgun yumak adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sap anlamına gelir. Antikçağda köle azat etme seremonisinde kullanılan çubuğun adıdır. Tür adı Latince rengi değişen anlamına gelir. Olasılıkla başakçıkların rengine işaret etmektedir.

Exit mobile version