Özet
Festuca bromoides (Titrek kirpikliçim) genelde yol kenarında görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Festuca bromoides (Titrek kirpikliçim) halihazırda bazı kaynaklarda Vulpia bromoides adı ile geçmektedir. Genellikle 6 ila 50 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde genellikle diktir. Yaprak kılıfı pürüzsüzdür. Dil kesik ya da pürüzlü ve 1 mm uzunluğundadır. Çiçek kurulu hafifçe dallı, genellikle dik bir bileşik salkım ya da nadiren salkım halinde, 1 ila 11 cm uzunluğunda, genellikle en üstteki kılıftan dışa çıkık; çiçek sapı 0,5 ila 3,5 mm uzunluğundadır. Başakçık kılçık hariç 6,5 ila 11,5 mm uzunluğunda; çiçekçiklerin büyük bölümü erselik; merkezden uzak birkaç çiçekçik erkek ya da verimsizdir. Üst dışkavuz kılçık dahil 4,5 ila 9 mm uzunluğunda; alt dışkavuz 2,5 ila 5 mm uzunluğundadır. İçkavuz kılçık hariç 4,5 ila 8 mm uzunluğunda, beş damarlı, çıplak ila pürüzlü ya da nadiren havlı, kılçık genellikle içkavuz ile aynı uzunluktadır. Yumurtalık çıplaktır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa ve Afrika yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çayır, yol kenarı ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde titrek kirpikliçim adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca sap anlamına gelir. Antikçağda köle azat etme seremonisinde kullanılan çubuğun adıdır. Tür adı Antik Yunanca Bromus gibi anlamına gelir. Türün Bromus (İbubukekini) cinsi ile benzerliğine işaret eder.
Bir yanıt yazın