Lolium arundinaceum (Kamış yumağı)

derleyen:

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Festuca arundinacea adı ile geçmektedir. 30 ila 150 cm büyüyebilir. Gevşek yığınsı bir bitkidir. Gövde sağlam, pürüzsüz ve silindiriktir. Yaprak kılıfı tabanda açık ve soluk; yaprak ayası düz, kuruduğunda neredeyse kıvrık, 5 ila 10 mm genişliğindedir. Bileşik salkım 10 ila 20 cm uzunluğunda, gevşek, yumurtamsı dikdörtgensi, tepede sarkık ve dalları pürüzlü; en alttaki boğum iki dallıdır. Başakçık 10 ila 12 mm uzunluğunda ve 4 ila 6 arası çiçeklidir. Üst dışkavuz sivri uçlu, 4 mm uzunluğunda ve 1,8 mm genişliğindedir. İçkavuz yumurtamsı mızraksı, 6 ila 8 mm uzunluğunda ve 2 mm genişliğindedir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Nemli çayırlar ve dere kenarında görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kamış yumağı ve kamışsı yumak adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca aldatıcı anlamına gelir. Cinse bağlı Lolium temulentum’un (Delice çim) sarhoş edici etkisine işaret eder. Tür adı Latince kamış gibi anlamına gelir. Türün genel görünümüne işaret eder.

Fotoğrafları