Ferulago thirkeana (Sarı çakşır)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Tanımı

Ferulago thirkeana (Sarı çakşır) ülkemizde endemik olan ve genellikle ormanlık alanlarda yetişen nadir bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Ferulago

Şeytanteresi

Tanımı

Ferulago thirkeana (Sarı çakşır) 40 ila 60 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde silindirik ya da köşeli, derince olukludur. Yapraklar 3 teleksi, anahatta şeritsi ila darca mızraksı, 7 ila 15 cm uzunluğunda ve 1 ila 3 cm genişliğinde, az pürüzlüdür. Loblar şeritsi sert kıllı ve 3 ila 5 mm uzunluğundadır. Çiçek kurulu terminal, 3 ila 5 arası şemsiyeli, merkezdeki şemsiye uzun saplıdır. 2 ila 2,5 cm uzunluğunda 10 ila 14 arası kol görülür. Bırahte 7 ila 15 mm uzunluğunda, mızraksı ve 6 ila 7 arası sayıdadır. Çiçek sapı 5 mm uzunluğundadır. İkincil bırahte mızraksı sipsivridir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Türkiye’nin Karadeniz sahili boyunca yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Ormanlık alanlar ve çalılıklarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde sarıçakşır adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince Ferula gibi anlamına gelir ve işin doğrusu Cins Ferula (çakşır) cinsinden bölünmüştür. Bu doğrultuda Wilhelm Daniel Joseph Koch özgün tanımda “Ferulae species Linn. et Spreng.” ifadesine yer vermiştir. Tür 1839-1842 yılları arasında Türkiye’yi gezmiş bitki koleksiyoneri L. E. Thirke’ye adanmıştır. Bilim insanının Karl Heinrich Emil Koch’a eşlik etmiş olduğunu anlıyoruz ancak ötesi için bir şey diyemiyoruz.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir