Ferulago sylvatica (Koru kişnişi)

derleyen:

Özet

Ferulago sylvatica (Koru kişnişi) genellikle ormanlık alanlarda görülen ve bir metre boylanabilen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Ferulago

Şeytanteresi

Tanımı

Ferulago sylvatica (Koru kişnişi) çoğunlukla 50 ila 100 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde mat yeşil mavi renkli, çiçekli gövde hafifçe köşeli ve olukludur. Yapraklar 4 teleksi, anahatta şeritsi mızraksı, 10 ila 20 cm uzunluğunda ve 2 ila 5 cm genişliğinde, tüysüzdür. Loblar şeritsi, 2 ila 4 mm uzunluğunda ve 0,5 ila 1 mm genişliğinde, sivri çıkıntılıdır. Çiçek kurulu terminal yalancı şemsiye halindedir. 3 ila 5 cm uzunluğunda, eşit olmayan, yanal olanları yükselici 6 ila 15 arası kol görülür. Bırahte mızraksı, 7 ila 10 mm uzunluğunda ve sipsivri ince uçludur. İkincil bırahte 5 ila 8 mm uzunluğunda, mızraksı ve ince uçludur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Karadeniz kıyısı boyunca yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yamaçlar, tarlalar ve çalılık alanlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda Gebze, Kandıra ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde koru kişnişi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince Ferula gibi anlamına gelir ve işin doğrusu Cins Ferula (çakşır) cinsinden bölünmüştür. Bu doğrultuda Wilhelm Daniel Joseph Koch özgün tanımda “Ferulae species Linn. et Spreng.” ifadesine yer vermiştir. Tür adı Latince ormanda anlamına gelir ve açık bir şekilde türün ormanlık alanlarda görülmesine işaret eder.

Fotoğrafları