Tanımı
30 ila 70 cm büyüyebilir. Gövde silindirik ve olukludur. Yapraklar 3 teleksi, anahatta şeritsi ila mızraksı, 10 ila 20 cm uzunluğunda ve 1 ila 3 cm genişliğinde, tüysüzdür. Loblar sert kıllı ve 2 ila 4 mm uzunluğundadır. Çiçek kurulu terminal şemsiyedir. 3,5 ila 5,5 cm uzunluğunda, eşit olmayan, yanal olanları yükselici 10 ila 15 arası kol görülür. Bırahte yumurtamsı mızraksı, 10 ila 20 mm uzunluğunda, sarımsı yeşil renkli, kenarları beyazdır. Meyvede sap hafifçe kavisli ve 5 ila 7 mm uzunluğundadır. İkincil bırahte mızraksı, 6 ila 10 mm uzunluğunda ve sipsivridir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Çayırlar ve orman açıklıklarında görülür. Kandıra ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde günlükotu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince Ferula gibi anlamına gelir. Cins Ferula (çakşır) cinsinden bölünmüştür. Wilhelm Daniel Joseph Koch özgün tanımda “Ferulae species Linn. et Spreng.” ifadesine yer vermiştir. Alttür adı Latince kafa karıştırıcı anlamına gelir. Türün F. silaifolia ile F. thirkeana türlerini andırmasına işaret eder.
Fotoğrafları









Görüşünüzü Yazın