Site icon Kocaeli Bitkileri

Ferulago galbanifera (Gümüş kişniş)

Ferulago galbanifera

Tanımı

Ferulago galbanifera (Gümüş kişniş) genellikle kayalık yamaçlarda görülen ve 70 cm boylanabilen nadir bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Ferulago

Şeytanteresi

Tanımı

Ferulago galbanifera (Gümüş kişniş) çoğunlukla 30 ila 75 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde köşeli ve derince olukludur. Taban yaprakları 4 ila 5 arası teleksi, anahatta üçgensi yumurtamsı, 20 ila 35 cm uzunluğunda ve 15 ila 30 cm genişliğinde, tüysüz; 4 ila 10 mm uzunluğunda şeritsi lobludur ve loblar sivri çıkıntılıdır. Çiçek kurulu bileşik salkım halinde ve şemsiye uzun saplıdır. 1,5 ila 5 cm uzunluğunda, eşit olmayan 4 ila 8 arası kol görülür. Bırahte mızraksı, 3 ila 5 mm uzunluğunda ve sipsivridir. Şemsiye başına 5 ila 8 arası çiçek görülür. Çiçek sapı 4 ila 6 mm uzunluğundadır. İkincil bırahte 1 ila 4 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kuzey Akdeniz havzası, Kuzey Afrika ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık yamaçlar ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Karamürsel ilçesinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Türkçe adı

Dilimizde gümüş kişniş adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince Ferula gibi anlamına gelir ve işin doğrusu Cins Ferula (çakşır) cinsinden bölünmüştür. Bu doğrultuda Wilhelm Daniel Joseph Koch özgün tanımda “Ferulae species Linn. et Spreng.” ifadesine yer vermiştir. Tür adı Latince galbanum taşıyan anlamına gelir. Galbanum, çoğunlukla Ferula gummosa gibi çakşır otlarından elde edilen bir sakız reçinesidir ve dilimizde kasnı olarak bilinir.

Exit mobile version