Felicia amelloides (Mavi papatya)

derleyen:

Özet

Felicia amelloides (Mavi papatya) yıl boyunca açan çarpıcı mavi renkli çiçekleri nedeniyle yaygın olarak yetiştirilen popüler bir süs bitkisidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Felicia

Felisya

Tanımı

Felicia amelloides (Mavi papatya) yoğun biçimde dallı, her dem yeşil ve genellikle 50 ila 100 cm boylanabilen çok yıllık bir bitkidir. Gövdeler yeşil ya da koyu kırmızı renklidir. Yapraklar 2 ila 5 cm uzunluğunda ve 1 ya da 2 cm genişliğinde, eliptik ila yumurtamsı, sert, tüylü ve karşılıklı dizilişlidir. Bunların üzeri koyu yeşil, altı ise açık yeşil renklidir. Kömeçlerin tüpsü çiçekleri sarı ve dilsi çiçekleri ise gök mavisi renklidir. Çiçek başı 3 cm çapında ve 18 cm kadar uzunluğa erişen yapraksız sapların tepesindedir. Çiçek başları geceleri kapanmaz. Kapçık koyu kahverengi ve minik tüylüdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Güney Afrika’da görülür ancak günümüzde yaygın olarak yetiştirilen bir süs bitkisidir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Mezarlıklar ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde mavi papatya ve felisya adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 24 Ağustos 1723 – 13 Şubat 1789 yılları arasında yaşamış İtalyan filozof ve bilim insanı Fortunato Bartolomeo de Felice‘ye adanmıştır. İsviçre eğitim sisteminin öncüsü ve Aydınlanmaya katkıda bulunanlardan biri olarak kabul edilmektedir. Tür adı Amellus gibi anlamına gelip, türün başka bir papatyagiller cinsi olan Amellus ile benzerliğine işaret eder.

Fotoğrafları