Fallopia (Ekşisarmaşık)

Özet

Fallopia (Ekşisarmaşık) bir dizi popüler süs bitkisinin yanı sıra istilacı potansiyeli yüksek türleri de barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Polygonaceae

Madımakgiller

Tanımı

Fallopia (Ekşisarmaşık) tek yıllık otlar ile sarmaşık ve çalılardan oluşan bir cinstir. Kök lifli, odunsu ya da rizomludur. Gövdeler dik ya da sarılıcı ve çıplak ya da havlıdır. Yapraklar dökülücü, gövdede, basit, almaşlı dizilişli ve saplıdır. Yaprak ayası yumurtamsı ya da yüreksi, kenarları düzdür. Okrea kalıcı ya da dökülücü ve kağıtsıdır. Yaprak sapı tabanı eklemlidir. Çiçek kurulu terminal ve başak benzeri ya da koltuklarda ve terminal salkım ya da bileşik salkım halindedir. Çiçek sapı mevcuttur. Çiçekler erselik ya da erselik ve tek eşeylidir. Çiçek örtüsü genellikle meyve zamanı genişleyici, soluk yeşil ya da beyaz ila pembe renkli, çansı, çıplak ya da nadiren tüylüdür. Tepaller beş adet, dıştaki üç adet kanatlı ya da omurgalı olup içteki iki adetten daha büyüktür. Ercik 6 ila 8 adettir. Başçık sarı ila pembe ya da kırmızı renkli ve yumurtamsı ila eliptiktir. Boyuncuk üç adet ve yayılıcıdır. Kapçık kahverengi ya da siyah renkli, kanatsız, üç köşeli ve çıplaktır. Polygonum cinsi ile yakındır. Fallopia baldschuanica ve Fallopia aubertii türleri popüler süs bitkileridir. Cins kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerine özgüdür ancak günümüzde neredeyse dünyanın tamamına dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 1523 – 9 Ekim 1562 yılları arasında yaşamış İtalyan bitki bilimci Gabriello Fallopio’ya adanmıştır. Fallop tüpleri olarak bilinen anatomik yapıya adını vermiş on altıncı yüzyılın önemli anatomi bilimcilerindendir ve modern anatomi biliminin kurucusu olarak kabul edilir. Bitki bilim alanındaki çalışmaları nedeniyle adı bu cinse verilerek ölümsüzleştirilmiştir. Türkçe yaygın adı olan ekşisarmaşık ile bitkinin sarılıcı yapısına işaret ediliyor olmalı. Bu durumda bitkinin tadı da ekşi olmalı. Polygonaceae cinsindeki çok sayıda tür yaprakların oksalik asit bakımından zengin olması ile bilinir ve bu durumda tadının ekşi olması mümkündür.

Kocaeli’ndeki türler

Fallopia (Ekşisarmaşık)

Fallopia aubertii

Gümüş dantel