Site icon Kocaeli Bitkileri

Fallopia convolvulus (Yayılgan)

Fallopia convolvulus

Fallopia convolvulus: 06/09/2020; Serindere Kanyonu; 450 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

1 ila 1,5 metre uzayabilir. Gövdeler diğer bitkilere saat yönünde dönerek tutunur. Karşılıklı dizilişli üçgensi yapraklar 1,5 ila 6 cm uzunluğunda ve 0,7 ila 3 cm genişliğinde, 6 ila 15 mm uzunluğunda saplıdır. Çiçekler küçük, yeşilimsi pembe ila yeşilimsi beyaz renklidir. Kısa salkımlarda küme halindedirler. Meyve 4 mm uzunluğunda, üçgensi kapçıktır ve tek tohumludur. Çiçekler beş çanak yapraklıdır, dıştaki üç tanesi büyüktür. 5 erciklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. Günümüzde kuzey Amerika kıtasında istilacı tür olarak kabul edilmektedir. [HaritaSinonimler] Çalılık, tarla ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde yayılgan adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 1523 – 9 Ekim 1562 yılları arasında yaşamış İtalyan bitki bilimci Gabriello Fallopio’ya adanmıştır. Fallop tüpleri olarak bilinen anatomik yapıya adını vermiş on altıncı yüzyılın önemli anatomi bilimcilerindendir ve modern anatomi biliminin kurucusu olarak kabul edilir. Bitki bilim alanındaki çalışmaları nedeniyle adı bu cinse verilerek ölümsüzleştirilmiştir. Türkçe yaygın adı olan ekşisarmaşık ile bitkinin sarılıcı yapısına işaret ediliyor olmalı. Bu durumda bitkinin tadı da ekşi olmalı. Polygonaceae cinsindeki çok sayıda tür yaprakların oksalik asit bakımından zengin olması ile bilinir ve bu durumda tadının ekşi olması mümkündür. Tür adı Latince Convolvulus gibi anlamına gelir. Türün sarılıcı karakterine ve yüzeysel olarak Convolvulus türlerine benzemesine işaret eder. Bitki ikili adlandırmadan önce “Convolvulus minor, semine triangulo” olarak bilinmekteydi.

Gıda

Tohumlar tüketilebilir. Tunç Çağı’ndan itibaren tüketildiği bilinmektedir.

Fotoğrafları

Exit mobile version