Site icon Kocaeli Bitkileri

Fagopyrum (Karabuğday)

Özet

Fagopyrum (Karabuğday) ekonomik değeri yüksek bir dizi türün yanı sıra istilacı potansiyeli olan bitkileri de barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Polygonaceae

Madımakgiller

Tanımı

Fagopyrum (Karabuğday) tek ya da çok yıllık otlar ila nadiren çalılardan oluşan bir cinstir. Gövde dik ya da yükselici ve çıplak ya da kısa havlıdır. Yapraklar dökülücü, gövdede, basit, almaşlı dizilişli, saplıdır. Okrea kalıcı ya da dökülücü ve kağıtsıdır. Yaprak sapı tabanı eklemlidir. Yaprak ayası üçgensi, yüreksi, genişçe yumurtamsı, ok başlı ya da şeritsidir. Çiçek durumu koltuklarda ya da koltuklarda ve terminal, saplı ve salkım ya da bileşik salkım halindedir. Çiçek örtüsü beyaz, soluk pembe ya da yeşil renkli, genişçe çansı ve çıplaktır.

Tepaller 5 adet, serbest, taç yaprak benzeri ve dıştakiler içtekilerden daha küçüktür. Ercik 8 adettir. İplikçik serbest ve çıplaktır. Başçık beyaz, pembe ya da kırmızı renkli ve yumurtamsı ila eliptiktir. Boyuncuk üç adetir. Kapçık kahverengi ya da gri, küt ya da sivri biçimde köşeli ve çıplaktır. Cins Güneydoğu Asya ve Orta Afrika’ya özgüdür ancak günümüzde neredeyse dünyanın tamamına yayılmıştır. Fagopyrum esculentum ve Fagopyrum tataricum cinsin gıda amaçlı kullanılan iki önemli türüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kayın unu anlamına gelir. Tohumların kayın tohumuna benzemesine işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan karabuğdayFagopyrum esculentum’un tohum rengine ve bu tohumların buğdayla benzer amaçlarla kullanılmasına işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Fagopyrum esculentum

Kara buğday

Exit mobile version