Özet
Euryops pectinatus (Çalı papatyası) her dem yeşil bir çalı olup ayrıca gösterişli çiçekleri nedeniyle yaygın olarak yetiştirilmektedir.
Hiyerarşi
Tanımı
Euryops pectinatus (Çalı papatyası) 1,5 metre boy ve genişliğe ulaşabilen bir çalıdır. Yapraklar almaşlı dizilişli, 5 ila 10 cm uzunluğunda, 4 cm genişliğinde, derince loblu, gümüşî yeşil renkli ve tüylüdür. Çiçek başları 7 ila 10 cm uzunluğundaki bir sap üzerinde genellikle tektir, çoğunlukla bahar aylarında olmakla birlikte uygun koşullar altında yıl boyunca sergilenir ve bunlar 5 cm çapındadır. Filariler sivri uçlu ve 12 adettir. Dilsi çiçekler dişi ve 13 adettir. Tüpsü çiçekler erseliktir. Kapçık çıplak ya da tüylüdür. Sorguç ya hiç yoktur ya da beyaz ya da kahverengi dökülücü kıllar halindedir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Güney Afrika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Doğal ortamında kayalık yamaçlarda görülmekle birlikte ülkemizde tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde çalı papatyası ve güneş papatyası adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca iri gözlü anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin iri ve gösterişli çiçeklerine işaret etmektedir. Tür adı Latince taraksı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yaprak yapısına dikkat çekmektedir. Özgün tanımda bu “Othonna foliis pinnatifidis: laciniis linearibus paralellis” olarak belirtilmiştir.
Bir yanıt yazın