Bitkiler › Papatya takımı › Papatyagiller › Güneşpapatyası › Çalı papatyası
1,5 metre boy ve genişliğe ulaşabilen bir çalıdır. Yapraklar almaşlı dizilişli, 5 ila 10 cm uzunluğunda, 4 cm genişliğinde, derince loblu, gümüşî yeşil renkli ve tüylüdür. Çiçek başları gövde üzerinde tektir ve 5 cm çapa ulaşabilir. Filariler sivri uçlu ve 12 adettir. Dilsi çiçekler 13 adettir. Meyve tek kapçıklıdır.
Bitki doğal olarak güney Afrika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [Harita]
Doğal ortamında kayalık yamaçlarda görülmekle birlikte ülkemizde tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve bahçelerde görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Çalı papatyası ve Güneş papatyası adları ile bilinmektedir.
Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca iri gözlü anlamına gelir. Cinsin iri ve gösterişli çiçeklerine işaret eder. Tür adı Latince taraksı anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “Othonna foliis pinnatifidis: laciniis linearibus paralellis” olarak belirtilmiştir.









Doğan, Hüseyin (2022). Euryops pectinatus (Çalı papatyası) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/euryops-pectinatus/ Erişim tarihi: 5 February 2023
Bu bittkiden temin etmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim