Euphrasia pectinata (Göz otu)

derleyen:

Tanımı

30 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde 0 ila 3 arası dik dallıdır. İlk çiçek 4 ila 7 arasındaki boğumda çıkar. Yapraklar 4 ila 6 arası çift dişli, kısa kıllı, zaman zaman saplı salgılı tüylüdür. Alt bırahte 14 mm uzunluğunda, yumurtamsı ila dikdörtgensi yumurtamsı, sıklıkla çanağa yaslanıcı, dişler 4 ila 6 çift arası, sivri, sipsivri ya da kılçıklıdır. Taç 6 ila 9 mm uzunluğunda, alt dudak göreceli olarak daha kısadır. Kapsül 5,5 ila 7 mm uzunluğunda, hafifçe ya da daha fazla olarak çanaktan kısadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Alpin çayırlar, orman sınırları ve nemli bölgelerde görülür. Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde gözotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca neşe anlamına gelir. Görme yeteneğini koruması nedeniyle insan hayatına neşe katmasına işaret eder. Türkçe yaygın adı olan gözotu da bu bağlantıya işaret ediyor olsa gerek. Tür adı Latince taraksı anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder.

Fotoğrafları