Euphorbiaceae (Sütleğengiller)

Özet

Euphorbiaceae (Sütleğengiller) özellikle sukulent türleri yaygın olarak yetiştirilen, ayrıca bir dizi tıbbi ve ekonomik bitkiyi barındıran bir ailedir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Malpighiales

Söğüt takımı

Tanımı

Euphorbiaceae (Sütleğengiller) tek ya da iki evcikli ve tek, iki ya da çok yıllık ot ya da çalılardan oluşan bir ailedir. Genellikle sütlü bir özsuyu bulunur. Kökler odunsu, nadiren yumrulu, gövdeler etli ve zaman zaman dikenlidir. Yapraklar genellikle almaşlı dizilişli, nadiren karşılıklı dizilişli, sitipül genellikle mevcut, sıklıkla serbest, zaman zaman diken ya da bezeye dömüşmüş; yaprak sapı uzun ya da kısa; yaprak ayası, basit, zaman zaman elsi loblu, nadiren bileşik, kenarları düz ya da dişli ve damarlar teleksi ya da elsidir. Çiçek durumu terminal ya da koltuklarda tek, demet ya da başak halindedir. Çiçekler tek eşeyli olup bazen aynı bazen de farklı çiçek durumlarında ve çok simetrilidir.

Çanak yapraklar 3 ila 6 adet, serbets ya da çanak tüpüne bitişik ya da nadiren hiç yoktur. Taç yapraklar serbest ve sıklıkla indirgenmiş ya da hiç yoktur. Ercikler tek ila çok sayıda, iplikçikler serbest ya da bitişik ve başçıklar iki bölümlüdür. Yumurtalık üst durumlu, 2 ila 5 bölümlü; tohum taslağı bölüm başına bir ya da iki adet, boyuncuklar serbest ya da bitişik, düz ya da loblu ya da çok parçalı, tepecik top başlı, şeritsi ve saçaklıdır. Meyve tipik olarak kapsül formunda ya da zaman zaman eriksi ya da üzümsüdür. Tohumlar bölüm başına bir ya da iki adettir. Aile dünyanın büyük bölümünde yayılış gösterir. Bazı türleri popüler süs bitkisi olarak dolaşımdadır. Manyok (Manihot esculenta), Hintyağı (Ricinus communis), Kurkas (Jatropha curcas) ve Hevea brasiliensis gibi ekonomik değere sahip bitkileri ihtiva eder. [Cinsler]

Etimoloji

Aile adını, Euphorbia cinsinden almaktadır.

Kocaeli’ndeki cinsler

Acalypha australis

Acalypha

Burtam

Euphorbiaceae (Sütleğengiller)

Chrozophora

Siğilotu

Euphorbia peplis

Euphorbia

Sütleğen

Mercurialis perennis

Mercurialis

Ağcaotu

Ricinus communis

Ricinus

Hintyağı