Özet
Euphorbia taurinensis (Tilki sütleğeni) genelde ekili arazilerde görülen ve bahar başından yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Euphorbia taurinensis (Tilki sütleğeni) genellikle 10 ila 20 cm kadar büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Tüysüz, neredeyse tüysüz ya da minik kısa havlıdır. Gövde genellikle tabandan iki dallıdır. Gövde ve kol yaprakları şeritsi, dikdörtgensi şeritsi ya da şeritsi ters mızraksı, 3 ila 23 mm uzunluğunda ve 1 ila 4 mm genişliğinde, tepede sivri ya da küt ve kenarları düzdür. 3 ila 5 arası sayıda kol görülür. Meyve üç loblu ve 2,5 ila 3 mm çapındadır. Tohumlar oval, 2 mm uzunluğunda ve soluk gri renklidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Ormanlık alan, çalılık ve kayalık bölgelerde görülen bitki umumiyetle mart ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda Dilovası, İzmit ve Kandıra ilçelerinde gözlemleme mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde tilki sütleğeni adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins Euphorbus’a adanmıştır. Antonius Musa’nın kardeşidir ve Moritanya kralı Juba’nın hekimidir. Atlas dağlarında keşfettiği bir sukulent türünün laksatif etkilerini yazmış, bu nedenle kral tarafından bu sütleğene onun adı verilmiştir. Tür adı Latince Torino, İtalya anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder.
Bir yanıt yazın