Site icon Kocaeli Bitkileri

Euphorbia prostrata (Yayık sütleğen)

Euphorbia prostrata

Euphorbia prostrata; 13/08/2023; Bayındırlık; 108 m.; yol kenarı. © Hüseyin Doğan

Tanımı

10 ila 30 cm büyüyebilir. Genellikle tabandan itibaren dallıdır ve dallar 10 ila 20 cm uzunluğundadır. Yapraklar karşılıklı, oval, 1 cm uzunluğunda ve kenarları dişlidir. Kulakçık altta kaynaşık ya da üstte belirgin, üçgensi bizsidir. Genellikle yaprak ve gövdeleri tüylüdür. Meyve 1,3 ila 1,5 mm çapında ve soluk sarımsı yeşil renklidir. Tohumlar oval dört köşeli, 1 mm uzunluğunda ve grimsidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak güney Amerika’da yayılış gösterir ancak istilacı tür olarak dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Deniz kenarında tahrip edilmiş arazilerde görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yayık sütleğen adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins Euphorbus’a adanmıştır. Antonius Musa’nın kardeşidir ve Moritanya kralı Juba’nın hekimidir. Atlas dağlarında keşfettiği bir sukulent türünün laksatif etkilerini yazmış, bu nedenle kral tarafından bu sütleğene onun adı verilmiştir. Tür adı Latince yatık anlamına gelir. Türün sürünücü karakterine işaret eder.

Tıp

Yaprakları böcek ısırıklarına karşı kullanılır. Kanamalı hemoroitlerin tedavisinde kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version